Powrót

"Zdrowe" przekąski na imprezę!

 

Imprezy to czas zabawy i rozmów ze znajomymi. Trudno go sobie wyobrazić bez przekąsek. Nie muszą być to jednak chipsy, paluszki czy słodycze. Zachęcamy do tego, aby zaskoczyć przyjaciół i przywitać ich na spotkaniu atrakcyjnymi i jednocześnie zdrowymi przegryzkami!

 

Przede wszystkim warto postarać się o ich różnorodność:smaków, kolorów, jak i konsystencji. Wtedy wygląd stołu wzbudzi zainteresowanie i apetyt gości. W sezonie letnim niech nie zabraknie owoców! Soczysty arbuz, maliny czy czereśnie na pewno będą cieszyć się dużym zainteresowaniem, a jednocześnie dostarczą witamin i składników mineralnych.Jesienią czy zimą zamiast tradycyjnych chipsów, obfitych w niekorzystne dla zdrowia tłuszcze można zaproponować suszone jabłkaczy morele, a w miejsce solonych orzeszkówpostawić na stół mieszankę orzechów włoskich, laskowych i nerkowca. Są one m.in. cennym źródłem magnezu, który wspomaga koncentracjęoraz nienasyconych kwasów tłuszczowych chroniących przed miażdżycą. Warto wypróbować coraz bardziej popularne wrapsy (inaczej wrapy, tortille) z różnego rodzaju nadzieniem (np. serowym, rybnym, warzywnym), kolorowe koreczki, finezyjne kanapki z dodatkiem przeróżnych warzyw. A łasuchom można zaproponować np. galaretkę w skórce pomarańczy. Wystarczy przekroić owoc na pół, wydrążyć miąższ, zalać galaretką i wstawić do lodówki. Na koniec pokroić na ćwiartki. Efekt jest imponujący!

            A co można zaproponować do picia? Nie muszą to być powszechnie spożywane przy takich okolicznościach napoje gazowane. Oprócz soków owocowych warto wypróbować przepisy na orzeźwiające napoje, których nie kupi się w sklepie. Podstawowe składniki to woda (niegazowana lub gazowana), liście mięty, limonka (lub inne cytrusy), lód i różne zagęszczone syropy owocowe, dzięki którym można stworzyć napoje o wielu smakach i barwie, a jednocześnie o mniejszej zawartości cukru. Świetnym wyborem będzie także herbata mrożona. Można ją przygotować na bazie herbaty zielonej, earlgrey czy owocowej, z dodatkiem owoców (np. cytryna, maliny), liści mięty, miodu i lodu.                                      Wszystkie te przekąski nie wymagają siedzenia za stołem, można je bez problemu spożywać na stojąco. Podczas przygotowań nie potrzeba także dużego nakładu pracy. Można również wprowadzić wśród swoich znajomych nowy zwyczaj „każdy przynosi coś zdrowego, a zarazem pysznego”. To świetna okazja do twórczego działania, próbowania nowych przepisów, poznawania swoich możliwości w kuchni. Zacznij zabawę od przygotowania przekąski!