Powrót

"Owocowe" nie zawsze oznacza "zdrowsze"

 

Smak owoców jest bardzo przyjemny, rześki i rzadko kto potrafi mu się oprzeć. Na dodatek owoce są bardzo zdrowe. Czy w związku z tym owocowe jogurty, serki, cukierki i napoje również są zdrowsze od tych o innym smaku?

 

 

Smak owoców jest bardzo przyjemny, rześki i rzadko kto potrafi mu się oprzeć. Na dodatek owoce są bardzo zdrowe. Czy w związku z tym owocowe jogurty, serki, cukierki i napoje również są zdrowsze od tych o innym smaku?
Producenci wykorzystują fakt, że już od najmłodszych lat życia rodzice chcą zapewnić swoim dzieciom wszystko co najlepsze. Dlatego też soki, deserki i jogurty owocowe, cieszą się dużym zainteresowaniem najpierw rodziców, później dzieci, młodzieży i w końcu, z przyzwyczajenia - dorosłych konsumentów.
Niestety, często zamiast albo oprócz owoców w produktach „o smaku owocowym” znajdziemy jedynie sztuczne aromaty, barwniki a do tego duże ilości cukru lub innych substancji słodzących.
Bardzo dobrym przykładem są jogurty. Zarówno skład jak i wartość odżywcza jogurtu naturalnego różni się diametralnie od jogurtu owocowego. W składzie dobrego jogurtu naturalnego znajdziemy jedynie mleko oraz żywe kultury bakterii. Taki jogurt w 100g ma
58 kcal, 4g białka, 5,9 g węglowodanów i 2g tłuszczu. Ta sama ilość przypadkowo wybranego jogurtu o smaku czarnej porzeczki dostarcza natomiast
94 kcal, 2,70g białka, 15,1 g węglowodanów oraz 2,2 g tłuszczu. Dodatkowo w składzie tego jogurtu oprócz mleka i żywych kultur bakterii znajdziemy: cukier, czarne porzeczki (5%), skrobię modyfikowaną kukurydzianą, substancje zagęszczające, pektyny oraz aromat. Niby nic groźnego…
Pojawia się tylko pytanie czy nie lepiej wrzucić do jogurtu garść (40g) czarnej porzeczki? Nie dość, że owoce będą stanowiły prawie 30% produktu to 100g takiego produktu będzie dostarczać jedynie ok.
60 kcal, 3,2 g białka, 8,5g węglowodanów oraz 1,5g tłuszczu. Jeśli lubisz słodki smak możesz dodać szczyptę stewii, która nie zmieni wartości odżywczej a sprawi, że przygotowany w ten sposób jogurt stanie się prawdziwym deserem, bez dodatku cukru, aromatów i innych substancji.