Powrót

Czy "zdrowe" jedzenie może szkodzić?

 

Alergie i nietolerancje pokarmowe to problem, który dotyczy coraz większej liczby osób w państwach wysoko rozwiniętych. Niektórzy nie są nawet świadomi, że jedzenie uznawane przez wszystkich za „zdrowe” może im szkodzić.

 

Alergie i nietolerancje pokarmowe to problem, który dotyczy coraz większej liczby osób w państwach wysoko rozwiniętych. Niektórzy nie są nawet świadomi, że jedzenie uznawane przez wszystkich za „zdrowe” może im szkodzić.
Alergia pokarmowa jest to nieprawidłowa odpowiedź immunologiczna organizmu na alergeny występujące w żywności. Po spożyciu produktu, na który dana osoba jest uczulona, może wystąpić cały zespół objawów takich jak np. dolegliwości żołądkowo-jelitowe, wysypki, ataki duszności czy przewlekły katar. W cięższych przypadkach może dojść do szoku anafilaktycznego a nawet do śmierci.
Alergię może wywołać praktycznie każdy produkt spożywczy i każda substancja dodawana do żywności. Jednak wśród produktów spożywczych alergię najczęściej wywołują: mleko, jaja, orzeszki ziemne i pozostałe orzechy, ryby, skorupiaki, soja i zboża.
Białko mleka to pierwszy alergen z jakim spotyka się człowiek zaraz po narodzinach. Alergia na białka mleka krowiego występuje najczęściej u niemowląt i wyrasta z niej 90% dzieci między 3 a 5 rokiem życia. Podobnie jest z alergią na jaja, która również występuje najczęściej u małych dzieci i może ją wywoływać zarówno białko, jak i żółtko jaja.
Orzeszki ziemne i pozostałe orzechy to jeden z najsilniej uczulających produktów spożywczych, nawet jeśli spożywa się je tylko w śladowych ilościach. U ok. 30% osób z alergią na orzeszki ziemne, występuje również alergia na inne orzechy.
Ryby i skorupiaki są również bardzo silnym alergenem i osoby uczulone na ryby zazwyczaj reagują na wszystkie gatunki ryb. Alergia na ryby, tak jak alergia na skorupiaki - występuje zarówno u dzieci, młodzieży jak i osób dorosłych.
Kolejnym bardzo silnym alergenem jest soja, której spożycie jest coraz powszechniejsze. Zwłaszcza osoby uczulone na białko mleka krowiego, często sięgają po mleko sojowe. Taką decyzję należy przedyskutować jednak z lekarzem lub dietetykiem, gdyż alergicy często uczuleni są równolegle na wiele różnych produktów.
Niestety także zboża, które powinny stanowić podstawę naszej diety, również mają silne właściwości alergizujące. Najczęściej uczula gluten, który obecny jest przede wszystkim w pszenicy, życie i jęczmieniu a także w wielu produktach wysoko przetworzonych. Alergia na zboża może występować zarówno u dzieci jak i dorosłych.
Samodzielne rozpoznanie alergii nie jest więc łatwe, gdyż objawy mogą być wywołane przez prawie każdy produkt spożywczy i nie muszą one występować zaraz po spożyciu uczulającego pokarmu. Często reakcja może wystąpić dopiero po 6 a nawet 10 godzinach od kontaktu z antygenem i trudno wtedy określić co wywołało nieprawidłową reakcję organizmu. Jeśli obserwujesz u siebie symptomy alergiczne (katar, wysypkę, duszności itp.), koniecznie skonsultuj się z lekarzem, który przeprowadzi odpowiednie testy. Nieleczona alergia niesie za sobą bardzo poważne konsekwencje, takie jak: nawracające zapalenie płuc, astma, zapalenie jelita grubego czy atopowe zapalenie skóry. Dlatego tak ważna jest odpowiednia terapia i wprowadzenie diety eliminującej alergizujące produkty.