Powrót

Karoten na dobry humor

 

Karoten kojarzy ci się pewnie z marchewką oraz ciekawym zabarwieniem ludzkiej skóry. Bo to stara prawda. Jednak niedawno okazało się, że karotenoidy odpowiadają również za nasze samopoczucie!

 

Od dawna faktem jest, że jedzenie wpływa na nasze samopoczucie, poprawiając je lub pogarszając. Jednak od lat naszą uwagę w tej kwestii przyciągała analiza produktów tuczących i niezdrowych, jako przyczyny pośredniej dobrego samopoczucia. Nagle okazuje się, że zdrowe posiłki także potrafią wprowadzić bezpośrednio optymizm w nasze życie.
 
Karotenoidy to barwniki roślinne odpowiadające za kolor warzyw. Dotychczas ceniono je za to, że są wspaniałymi przeciwutleniaczami. Oznacza to, że karotenoidy hamują starzenie się skóry, czy też rozwijanie się wielu chorób.
 
Jednak ten barwnik pomaga nam także zachować dobry humor. Według badań wydziału medycznego Harvard University można stwierdzić, że jedząc wiele owoców i warzyw, stajemy się bardziej optymistycznie nastawieni wobec świata.
 
Gdzie znajdują się karotenoidy? Owoce o czerwonej, pomarańczowej i żółtej barwie takie jak: pomidor, marchew, papryka zawierają najwięcej karotenoidu. Warto pamiętać, że gotowanie warzyw nie wpływa na zmniejszenie wartości barwnika, wręcz przeciwnie. Gotowany pomidor zawiera o wiele więcej karotenoidów, niż surowy pomidor!